Diadeem
Mellerio, beter bekend als Meller, Parijs, circa 1870
Goud, zilver, diamanten, 55x185x180 mm
Privécollectie, welwillend ter beschikking gesteld door Albion Art collection, Tokyo.

Dit specifieke diadeem weerspiegelt perfect de naturalistische juwelenstijl die in deze periode in zwang was. Het symbolisme van flora en fauna verleent deze diamanten juwelen een romantische toets en dat is een extra troef aangezien ze vaak als huwelijksgeschenk dienen. Bloemen en planten zoals rozen, lelies en korenaren, die talloze diademen sieren, zijn bedoeld om de dragers symbolische bescherming te bieden of hen van hun symbolische eigenschappen te doordrenken. De zucht naar koloniaal imperialisme van sommige Europese monarchieën zal leiden tot de ontdekking en exploitatie van talloze diamantmijnen en de diamant een toppositie opleveren binnen de zogenaamde 'haute joaillerie', het segment van de prestigieuze juwelen, van rond de eeuwwisseling.

Eeuwenlang zullen de monarchen de toon aangeven op het gebied van mode en juwelen. De pracht van de diamant, die vaak als een diplomatiek middel werd ingezet, was op zijn geheel eigen manier een zinnebeeld van macht en rijkdom. Op iedere bijeenkomst van monarchen wedijverden koninginnen en prinsessen vurig om de meest elegante verschijning te zijn. En iedere periode kent bepaalde prinsessen die met kop en schouders uitsteken boven alle anderen omwille van hun elegantie, schoonheid of opmerkelijk moedige karakter en charismatische persoonlijkheid.

Dit diadeem telt veertien diamantstukken en elk daarvan bestaat uit laurierblaadjes en twee besjes. Het middengedeelte wordt uitgemaakt door een bloem met een centrale diamant die in kussenvorm is geslepen. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs zal het Juweliershuis van Mellerio, beter bekend als Meller, dit majestueuze diadeem aan koning Victor Emmanuel II van Italië verkopen die het bestelde als geschenk voor zijn toekomstige schoondochter, Marguerite de Savoie-Gênes, die in 1968 de toekomstige Umberto I van Italië zal huwen. Tot op de dag van vandaag zijn de ontwerpen evenals de documenten inzake de bestelling van het diadeem in de archieven van de juwelier bewaard gebleven.

De juwelencollectie van de koningen van Italië is werkelijk magnifiek. Gelukkig hebben de schitterende juwelen die deze uiterst belangrijke schat uitmaken, in tegenstelling tot andere koninklijke collecties, zowel de oorlogen als de crisis doorstaan. Zelfs vandaag nog dragen leden van het koninklijk huis deze prachtige diademen of halskettingen tijdens voorname evenementen. Koningin Marguerite was een markante persoonlijkheid en onderscheidde zich als moderne vrouw vooral door haar schoonheid, elegantie en moed. Ze zou het diadeem vaak dragen, met name als ze haar plichten als first lady van het hof vervulde in het gezelschap van haar schoonvader, de weduwnaar Victor Emmanuel II. Ook het Italiaanse volk had oog voor haar unieke elegantie en placht haar de "parelkoningin" te noemen, omdat ze zo dol op parels was. Haar diamanten juwelencollectie ontging de andere Europese monarchen evenmin. Deze uitzonderlijke koninklijke figuur kenmerkte zich niet alleen door haar elegante voorkomen maar ook door de wijze waarop ze kunst aanmoedigde en beschermde en haar inspanningen op het gebied van liefdadigheid. Tevens zal zij de annalen ingaan als de eerste dame van koninklijken huize die de automobiel een warm hart toedraagt en speelde zij een rol in de lancering van het bergtoerisme in de regio van Val d'Aoste.


 

Created by seesite

-->