Art deco parure van blauwe chalcedon, saffier en diamant door Suzanne Belperron, Parijs, circa 1935

Suite, Siegelson New York
Art deco parure van blauwe chalcedon, saffier en diamant door Suzanne Belperron, Parijs, circa 1935

Suzanne Belperron, een waarlijk innovatieve ontwerpster pakt uit met een nieuwe stijl die symbolisch zal worden voor een tijdperk. De Parijse ontwerpster groeide  in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw uit tot de absolute top.  Haar juwelen ademen een sensuele elegantie uit en een intellectuele fascinatie die erg in de smaak valt bij een mondaine clientèle - een bonte mix van de beau monde, toneel- en filmsterren. Zo klopten onder meer Daisy Fellowes, Colette en de hertogin van Windsor bij haar salon aan met het verzoek om speciale, op hun persoonlijke leefstijl afgestemde juwelen te ontwerpen.

Belperron kreeg van de hertog van Windsor de opdracht om dit halssnoer en deze twee bangle armbanden te maken voor zijn vrouw, de hertogin van Windsor. Het halssnoer bestaat uit een 2-rijig snoer van chalcedonkralen met een sluiting in de vorm van een bloem. De vijfbladerige bloem is in het midden bezet met cabochonsaffieren waaraan diamanten stralen ontspringen die uitlopen tot op de gebeeldhouwde chalcedonblaadjes. De beweeglijke structuur verleent de blaadjes die afzonderlijk kunnen worden gebogen bewegingsvrijheid en sorteren zo de indruk van een echte bloem.

De bijpassende bangle armbanden hebben een manchetvorm, elk van hen bestaat uit twee banden gebeeldhouwde blauwe chalcedon met een rij blauwe chalcedonbolletjes die bezet zijn met cabochonsaffieren. Het lijkt alsof ieder bolletje aan de manchet is vastgezet met een platina staafje dat op zijn beurt met een diamant is bezet. De diamanten fungeren op dit monochroom ontwerp als schitterende accenten.

De juwelen van Suzanne Belperron hebben de tand des tijds glansrijk doorstaan. Zij waren bijzonder gewild toen ze bijna zeventig jaar geleden voor het eerst werden ontworpen en zijn ook vandaag de dag nog zeer in trek bij uiterst kritische verzamelaars die niet alleen een stukje geschiedenis maar tevens juwelen van topkaliber in huis willen halen.

De Hertogin van Windsor koos voor onconventionele ontwerpers. Suzanne Belperron, een avant garde ontwerpster in Parijs in de jaren '30 was één van hen.


 

Created by seesite

-->